Nieuwe datums kirtan zingen: Klik hier

Gratis proefles, zie ook: LesroosterYoga-vormen

Yogavormen in het Utrechts Yogacentrum

In het Utrechts Yogacentrum worden de volgende soorten yogalessen gegeven, hatha-yoga, hatha-flow-yoga, chakra-yoga, restorative-yoga en yoga & zen. Hieronder worden deze yoga-vormen verder besproken. In het yoga-lesrooster zie je bij elk lesuur staan welke soort yoga er gegeven wordt.

Hatha yoga

Dit is in het westen de meest beoefende vorm van yoga. In het proces van bewustworden, is het lichaam erg belangrijk, omdat hier het bewustzijn het duidelijkst gemanifesteerd wordt. Met behulp van rek-, spier-, adem-, concentratie en ontspanningsoefeningen leren we het lichaam en van daaruit de geest te observeren en te kennen. In de lessen wisselen inspannende houdingen en ontspanning, staande, zittende en liggende oefeningen, concentratie en loslaten elkaar af. De oefeningen zorgen ervoor dat er tussen lichaam en geest een gezonde energiebalans ontstaat. Een gebalanceerd evenwicht tussen aktie en rust, inademing en uitademing, spanning en ontspanning.

Chakra yoga

Chakra's zijn plaatsen, die we als centra van energie kunnen beschouwen. In de meeste tradities wordt van zeven energie punten gesproken, waartussen de levensenergie moeiteloos wordt uitgewisseld. Ieder chakra transformeert deze energie naar specifieke kwaliteiten, zoals bijvoorbeeld aarden en veiligheid of beweeglijkheid/speelsheid en vertrouwen. In deze lessen leer je de verschillende karakters van de chakra's kennen, voelen en begrijpen, waardoor je inzicht kunt krijgen in je eigen funktioneren. Tevens leer je met de energieën om te gaan en ze vrij te laten. Chakra-yoga is een gedetailleerde weg voor mensen die inzicht in zichzelf willen vergaren.

Restorative yoga

Restorative yoga is ideaal in tijden waarin we lichamelijk en geestelijk willen herstellen en opbouwen. Door ontspanning te combineren met ademhalingsoefeningen en zachte bewegingen stimuleren we de herstellende, vernieuwende capaciteit van het lichaam.

Door de zachte benadering en door langer in de houdingen te blijven, kunnen we diep ontspannen en bevinden we ons in een positie om energie te verkrijgen. In plaats van dat het energie kost. De oefeningen reiken tot diep in ons zenuwstelsel. Daardoor kan je diepe chronische spanningspatronen ontmantelen, je immuunsysteem verbeteren en lichaam en geest terugbrengen naar hun originele staat van balans.

Aan het einde van de les is er een langere eindontspanning (Yoga Nidra).

Yin yoga

Yin yoga is een meer meditatieve yogavorm, waarbij houdingen langer aangehouden worden. Yin yoga lijkt qua oefeningen en uitvoering op Restorative yoga. Beide zijn zachte rustige yoga-vormen waarbij de houdingen langer aangehouden worden. Met behulp van kussens en andere hulpmiddelen wordt het lichaam ondersteund. Restorative yoga is meer gericht op spieren en hertstel. Yin-yoga is gericht op losmaken, versoepelen en versterken.

Yoga & Zen

Yoga en Zen, verdieping door integratie. Yoga kan de geest kalmeren, de aandacht concentreren en een stabiele zithouding met een rechte rug vergemakkelijken, wat een voorwaarde voor meditatie is. In een yogales is er meestal geen mogelijkheid om te oefenen voor de hogere stadia van yoga, zoals dhyana (meditatie) en samadhi (diepe contemplatie, eenwording).
Omgekeerd richt de moderne Zen-praktijk zich uitsluitend op zazen (zittend zen, meditatie), zonder de mogelijkheid om te werken aan een comfortabele, vaste zitpositie, zodat de geest niet wordt afgeleid door pijn en ongemak tijdens zazen.

Hatha-flow yoga

Hatha-flow yoga is een licht-dynamische variant van de traditionele hatha yoga. De houdingen vloeien in elkaar over en hebben meer dynamiek. Aan het einde van de les zijn de houdingen meer verstillend richting een lange ontspanning. Een prima les voor na een drukke werkdag.

De oorsprong van Yoga

Het woord "yoga" komt uit het Sanskriet. Yoga is afgeleid van het woord Yug, dit betekent: verbinding. Het gaat dan om de verbinding tussen lichaam en geest. De yoga van Patanjali, die ongeveer 200 jaar voor Christus leefde, vertegenwoordigt de langdurige ontwikkeling van yoga als filosofische stroming.

Balans tussen lichaam en geest, door Yoga

In het leven van de moderne mens is het vaak lastig een balans tussen lichaam en geest te behouden. Yoga biedt ons oefeningen die het evenwicht onderhouden. Yoga biedt je de mogelijkheid te luisteren naar je eigen lichaam. Yoga houdt lichaam en geest levendig en flexibel.

Bewustwording door Yoga

Tijdens de yogales ben je met je hele aandacht in het hier en nu en dus bij de oefeningen. Doordat je je meer bewust wordt van je lichaam volgt ook geestelijke bewustwording en omgekeerd.